טיולים בגאורגיההמטבח הגאורגי מבוסס על ההנחה שבאמצעות שילוב בין חומרי גלם איכותיים ופשוטים לבין טכניקות בישול מקוריות וייחודיות, ניתן להפיק מטעמים מיוחדים ומנות מנצחות. ואכן, מדובר במטבח שהוא חגיגה אמיתית לעיניים, שכוללת שימוש רב בירקות, תיבול ייחודי ויוצא דופן, בשרים, בצקים ועוד. תוצרי חומרי הגלם הללו כוללים מנות דגל ייחודיות, לצד השפעות ממסורות קולינריות ממדינות אירופה והמזרח התיכון, כמו גם מהשכנות באסיה המערבית. כל אלה הם תוצר של יחסי הגומלין בין רעיונות קולינריים אותם העבירו סוחרים ונוסעים מגאורגיה ואליה, מה שגרם לריכוז טעמים שלא כדאי לפספס. |
![]() |
המטבח הגאורגי נותן מקום מיוחד של כבוד לחומרי הגלם האיכותיים שגאורגיה בורכה בהם, ביניהם אגוזים, המשולבים במרבית המתכונים, שזיפים, שעועית ורימונים, בנוסף למגוון תבלינים כמו הזעפרן, והרוטב המוכר והידוע בשם טקמלי. מבחר המנות המוגשות לשולחן מלוות ביין איכות אותו חלק מהמשפחות המקומיות מייצרות בעצמן, שהוא סמיך ומתוק במיוחד ומהווה חלק מהחגיגה הגדולה והארוכה.
5 הרעיונות הבאים כוללים הצעות לסלטים, מנות עיקריות וקינוח, אשר יאפשרו לכם להרכיב ארוחה שלמה על טהרת המטבח הגיאורגי, או לבחור ולשלב כמה מהמנות בארוחות היומיומיות שלכם. המשיכו לקרוא וצאו למסע קולינרי שאין כדוגמתו. בתאבון!
|
![]() |
מנות ראשונות
רגע לפני שמגיעות המנות העיקריות, מנות הפתיחה הטעימות הללו יעזרו לכם ולאורחים שלכם לפתוח את התאבון ולהרגיע את הרעב!
חצילים עם אגוזים
אחת המנות הראשונות הפופולאריות ביותר במטבח הגאורגי בפתח כל ארוחה היא מנת חצילים מתובלים ואגוזי מלך. מדובר במנה טעימה במיוחד, שמוגשת לשולחן כשהיא קרה. המתכון הבא הוא חריף למדיי, כך שאם אתם מעוניינים להפחית ממידת החריפות הפחיתו מכמות התבלינים בהתאם לטעם.
|
![]() |
מצרכים:
הוראות הכנה:
1. כתשו את האגוזים יחד עם השום.
|
![]() |
2. העבירו את האגוזים והשום הכתושים לקערה והוסיפו את התבלינים, החומץ ו-3-4 כפות מים.
3. ערבבו עד שכל הרכיבים יתמזגו לכדי עיסה דביקה.
4. חתכו כל חציל לאורכו ל-4-5 חתיכות, הוסיפו שמן למחבת וטגנו את החצילים על אש בינונית עד להזהבה משני הצדדים.
|
![]() |
5. הסירו את החצילים מהמחבת והניחו אותם על נייר סופג על מנת לספוג את עודפי השמן.
6. מרחו את תערובת האגוזים על כל פרוסת חציל.
7. קפלו כל פרוסה לחצי ומרחו מהתערובת גם על הצד החיצוני.
8. המנה שלכם מוכנה! הניחו על צלחת וקשטו בעזרת פטרוזיליה.
|
![]() |
סלט סלק ומיונז
מנות סלק פופולריות מאוד בגאורגיה, במיוחד בחודשי החורף הקרים. באמצעות המתכון הבא תוכלו ללמוד להכין סלט סלק ומיונז טעים ומרענן עם רוטב עגבניות גאורגי ותבלינים.
|
![]() |
מצרכים:
אופן ההכנה:
1. שטפו את הסלקים והרתיחו אותם בסיר מים עד שהם מתרככים.
2. קצצו את הבצל והפטרוזיליה.
3. הסירו את קליפת הסלקים וגרדו אותם על מגרדת. אפשרו להם להתקרר מספר דקות.
4. הוסיפו את הבצל והפטרוזיליה לקערת הסלק וערבבו את התערובת עם כף עץ. הוסיפו את התבלינים וערבבו שנית.
|
![]() |
5. הוסיפו את רוטב המיונז והעגבניות.
|
![]() |
6. ערבבו היטב והגישו את המנה כשהיא קרה.
מנות עיקריות
המנות הבשריות הבאות הן מרכז הסעודה, ו-2 מתכוני הדגל הבאים, הכוללים בשר בקר ובשר עוף לא ישאירו איש מהאורחים שלכם רעב!
צ'אחוֹחבּילי (ჩახოხბილი)
במתכון הבא תלמדו כיצד להכין מאכל גאורגי מסורתי שנקרא צ'אחוֹחבּילי. השם בא מן המילה הגאורגית "khokhobi" שפירושה "פסיון", אבל כיום המנה נעשית בדרך כלל עם עוף שלם או חזה עוף. כיוון שיש להשתמש בעוף מושרה במרינדה, תוכלו להשרות את העוף במרינדה לבחירתכם או להיעזר במתכון המוצע בהמשך.
|
![]() |
רכיבים:
אופן ההכנה:
1. השרו את חזה העוף במרינדה למשך כ-12 שעות.
הוראות הכנה לעוף במרינדה:
2. הוציאו את קערת העוף המושרה מהמקרר וסננו את המים שהצטברו.
3. חתכו את חזה העוף לקוביות בינוניות והניחו אותן בקערה.
4. הוסיפו את רסק העגבניות, הפלפל השחור, עלי הדפנה והצ'ילי וערבבו היטב.
|
![]() |
5. חממו מחבת עם שמן ובשלו את העוף על אש נמוכה במשך 15 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
6. לאחר 15 דקות הוסיפו את הבצל ובשלו על אש בינונית במשך 10 דקות נוספות.
7. הוסיפו את העגבניות הקצוצות, הפלפל האדום, שום, כוסברה וחילבה. בשלו במשך 5 דקות נוספות.
|
![]() |
8. כעת הוסיפו את הביצים וערבבו היטב.
9. בשלו במשך 2-3 דקות נוספות, והמנה שלכם מוכנה!
10. הסירו את עלי הדפנה והגישו את המנה כשהיא חמה. פזרו מעל כוסברה או פטרוזיליה קצוצה.
|
![]() |
חינקלי (ხინკალი)
חינקלי הן כופתאות פופולאריות מאוד עשויות בצק, שנחשבות לאחד המאכלים הלאומיים של גאורגיה. באזורים שונים בגאורגיה מכינים חינקלי עם מילויים שונים, כאשר בין הפופולאריים שבהם הם בשר בקר או טלה, גבינות, פטריות או מחית תפוחי אדמה. המתכון הבא יאפשר לכם להכין חינקלי במילוי בשר בקר טחון, שיהפוך את הארוחה שלכם לחגיגה טעימה במיוחד!
|
![]() |
רכיבים ל-30 חינקלי:
לבצק:
לבשר:
אופן הכנה:
1. הוסיפו את כל רכיבי הבצק לתוך קערה, ולושו אותם כ-10 דקות עד לקבלת מרקם בצקי.
2. עטפו את הבצק בניילון נצמד ואפשרו לו לנוח בצד ל-15 דקות.
3. לאחר המנוחה, לושו את הרכיבים פעם נוספת ואפשרו לבצק לנוח שוב.
4. בשלב הבא, רדדו את הבצק וצרו ממנו עיגולים באמצעות כוס.
|
![]() |
5. רדדו היטב כל עיגול עד לקבלת "דפים" דקים מאוד.
|
![]() |
6. כעת הכינו את הבשר. ערבבו בקערה את כל רכיבי המלית, הוסיפו את המים הפושרים, תבלו וערבבו היטב.
|
![]() |
7. הניחו במרכז כל דף בצק כף מהמלית שיצרתם.
|
![]() |
8. קפלו את הכיסון, הדקו אותו מכל הכיוונים, אספו את הקצוות וסגרו אותו למעלה בצורה המדמה שק קטן.
|
![]() |
9. הרתיחו סיר עם מים עם מלח ו-2 כפות שמן, והניחו את החינקלי בתוך המים הרותחים.
10. בשלו את החינקלי עד שהם צפים בסיר.
|
![]() |
11. החינקלי שלכם מוכנים! הגישו אותם לאורחים בתיבול פלפל שחור. בתאבון!
קינוח
ריבת אגסים גאורגית
הריבה הבאה מורכבת מאגסים וסוכר, ומתובלת בציפורן ווניל. רבים אוכלים אותה בארוחות כקינוח בזכות עצמו, והיא יכולה גם לשמש כריבה למריחה על פרוסת לחם יחד עם תה.
|
![]() |
מצרכים:
אופן ההכנה:
1. פרסו את האגסים, הסירו את הקליפה אם אתם מעוניינים בכך, וחתכו את הזרעים.
2. הכניסו את חתיכות האגסים לסיר, הוסיפו את המים והביאו לרתיחה.
3. בשלו את האגסים על חום בינוני במשך כ-30 דקות.
|
![]() |
4. בשלב הבא, סננו את המים מהאגסים המבושלים לתוך קערה. השאירו את האגסים במסננת למשך כ-15 דקות על מנת לוודא שהם מסוננים כמו שצריך.
5. שפכו לסיר 400 מ"ל ממיץ האגסים שסיננתם, הוסיפו לסיר את הסוכר ובשלו את התערובת על חום נמוך במשך כ-10 דקות עד שכל הסוכר נמס והמיץ נעשה סמיך יותר.
|
![]() |
6. הוסיפו את פרוסות האגס לסיר עם תערובת המיץ והסוכר המבושלת, והביאו את התערובת לרתיחה. לאחר מכן, המשיכו לבשל בטמפרטורה נמוכה מאוד במשך כ-3 שעות.
7. כבו את האש ואפשרו לסיר לעמוד על הכיריים למשך כ-3 שעות נוספות.
|
![]() |
8. הוסיפו את אבקת הווניל והציפורן, ערבבו היטב ובשלו על חום נמוך במשך 30 דקות, עד שהאגסים מקבלים צבע אדמדם.
9. כבו את האש ואפשרו לריבה לעמוד במשך הלילה על הכיריים.
10. בבוקר הביאו שוב לרתיחה, ובשלו על טמפרטורה נמוכה במשך כ-30 דקות.
11. הריבה שלכם מוכנה! אחסנו בצנצות אטומות במקרר או במקום חשוך וקריר. הגישו לאורחים בכלים קטנים.
|
![]() |
כעת רק נותר לעדכן את האורחים, על מנת שיבואו רעבים במיוחד לארוחה הגאורגית האותנתית שאתם מתכננים להם!
|
יום חמישי, 19 בנובמבר 2015
5 מתכונים לארוחה נהדרת ומגוונת מהמטבח הגיאורגי
הירשם ל-
תגובות לפרסום (Atom)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה