יום שישי, 30 ביוני 2017

סיבוב ברים פזור דעת בטביליסי


בין ברים בסגנון בריטי לאלו המחזרים אחר תיירים מהמערב, טביליסי המתעוררת מגדלת דור חדש של בליינים חפצי חיים ונטולי עכבות. 





טביליסי




בדרך משדה התעופה אל מרכז העיר, מפנה את תשומת ליבי הנהג גדול הממדים ועב הזקן למבנה משמאל. המבנה מזכיר במעט את "אצטדיון הקן" בבייג'ין (אם כי הוא קטן בהרבה), ואם היה בכל עיר אחרת מלבד טבליסי, ודאי היה מוזיאון לאומנות מודרנית, בית האופרה או תרגיל לסטודנטים באדריכלות. אולם כאן, בניין הזכוכית המואר מבפנים כגחלילית הוא בניין המשטרה – סמל לשקיפות.
גיאורגיה מחזיקה במקום הראשון בעולם בפעולות נגד שחיתות שלטונית ונמצאת במקום ה-18 בעולם (כשכל המדינות סביבה הרחק מאחור), במדינות בהם קל לעשות עסקים. אין זה פלא כי מכל זווית שתביט על "ככר השחרור" מנוף ייכנס לך לפריים.
מלון גראנד פאלאס טביליסי
אבנים קטנות, שמנות, לבנות ועתיקות מרכיבות כנסיה עתיקה. זה נדמה כי לקחו את ההר הסמוך ועיצבו אותו ביד אדם. קשה לאמוד את מניין השנים. היא יכולה להיות פה חמש מאות שנה או אלף חמש מאות, או אולי מאז קבלה על עצמה גיאורגיה את הנצרות, שלישית רק לארמניה ולאתיופיה, אי שם במאה הרביעית לספירה.
גפנים זקנות רוקדות ברוח הנעימה של ערב לקול פעמונים, ולוחות עץ דקות כנייר מפרידות בין החוץ ובין הפנים של בניין שרק ארובתו אבן. גרמי מדרגות, חומים קלופי טיט, גגות אסבסט או פח, וירק צפוף מכסה קיר בניין שלם.
מלון גראנד פאלאס טביליסי
הגשם נופל משמיים שאינם כבדים, טיפות קטנות, נופלות מהר. נתיבי מים עושים דרכם על האבנים החלקות של הרחוב היורד מככר השחרור אל נהר הקורה. מסביב בתי יין יותר מבפיאמונטה ומסעדות ברחובות נטולי רכבים כמו בסריאבו או דוברובניק, ואיקונות בהמוניהן בחנויות הממכר, מוודאות כי אתה מוגן, שמור מכל משמר.
אני יוצא לכיוון בו השמים שומרים על צבעם ואינם חדלים מלהוריד את הגשם. חולף על יד דוכן עם תפוחים משלושה סוגים וכמה ארגזי תותים ודובדבנים מכוסים בניילון. נכנס אל בר שנראה אמריקאי, עם פוסטרים של נגני ג'ז ושלט של בירה גינס. הגשם מכניס אותך לכל מיני חורים. וזה היה החור שלי. מרק פטריות כהה וסמיך מלא פלפל שחור וכבש על הגריל (זה לפחות מה שכתוב בתפריט) כמעט בלתי אכיל. אבל מכיוון שאני לא רק היחיד על הבר, אלא כמעט היחידי במקום, רגשות אשם לא מתירים לי ואני מסיים כמעט את הכל. נזיר נכנס. ראשו עטוף. רק זקן מתולתל ולבן פולש מתוך המצנפת. הוא ממלמל כמה מילים ויוצא. לא אוכל. אולי בכלל בא לברך. גם לבושם של הנשים המבוגרות כאן דומה ללבוש הנזירים. שמלה שחורה עד כפות הרגליים. נעליים שחורות. מעיל שחור ומצנפת. מאחורי העיניים הבעה דומה. לא של קדושה, לא של אומללות. של השלמה עם החיים. זהו אחד הברים ב-j shardeni str ודומים לו לא מעט.
הגשם הדק מפסיק. עתה השמיים בטורקיז עז כקרחון. אני מטייל מעט ומסתכל במצודה הקטנה והמופלאה מעבר לגשר, על המצוק, על שפת הנהר. היא הייתה יפה אותו הדבר ללא פסל האיש והסוס. אבל הוא שם. מכוניות רבות. פנסיהן בוהקים. אנשים, כולם יוצאים אל הרחוב, חוגגים את הפסקת הטיפות. עד שישובו.אני עולה אל מרפסת בה אנשים שותים. שלושה גברים צעירים, כוסות בידיהם ואישה מבוגרת על הקופה. כולם נולדו אחרי 91. כולם בניה של גיאורגיה החופשית. אולי למעט האישה. "יש לך פנים גיאורגיות" אומר לי אחד מהם אחרי שלא הבין מה זה יהודי והמשיך להתעקש אם אני אורתודוקסי או פרוטסטנטי. "אמריקה טוב, ישראל טוב, רוסים גם טוב. רק פוטין לא טוב. פוטין לא. רוסים פה כן. לחיי ישראל וגם לחיי גיאורגיה", הם מרימים ומנגנים מטאליקה מהמחשב. הם חסרי סבלנות. אף שיר אינו מגיע אל סיומו. אבל זה לא מפריע. יש בדחיפות שלהם חן. ממרום המרפסת יפה כל כך אגן ההיקוות של טבליסי. טירות, מבצרים, כנסיות, מנזרים. כולם בקצה האור הקשה, זה שהגשם השאיר. כמעט חשוך. רק צלליות ההרים והטירות. ונהר הקורה זורם.
Art cafe. Second floor. on gorgasali sq.
גפנים עם סמטאות
כמה נערים, שיער פנים דליל לפניהם, עטופי מעיל דק ושתי נשים צעירות, גבוהות, סיגריות בידיהן, נכנסות לזואסטן, בר שמעט מדרגות מורידות אותך מגובה הכביש, קרוב לשפת הרחוב. אחת מהן יפה. יפה מאוד. שפתותיה כמעט מתפוצצות משפע והיא אינה מפסיקה לדבר. חברתה מזמינה להם משקאות ובינתיים הגברים לוקחים לעצמם בירות בבקבוק מקומיות של חצי ליטר. מאחורי הבר בחור צעיר, בוגר תואר ראשון בעיתונאות החרד מהמשרה לה התכונן בשל העבדות והשכר הזעום. אשתו עובדת והוא קורא כל זמן. הוויסקי לא זול אבל הוא אומר כי זה רק כי אינו מיוצר כאן. אגב, השכר הממוצע במטבע מקומי שוויו כ-450 שקל בערך.
בשנת 1,200, עידן הזהב כאן, היה לגיאורגיה מלך. למלך לא היה בן, אז הוא הוריש את המלכות לבתו, אבל לא קראו לה מלכה. קראו לה מלך. היא שלטה יותר מ-30 שנים. אחר כך פלשו צבאותיו המונגוליים של ג'ינג'ס חאן (או צאצאיו) וילדי המלך האישה, בת ובן, פלגו את הממלכה. 40 פעמים, כך אומרים, חרבה ונבנתה טבליסי. ועתה אישה אחרת עומדת על המשמר. "אמא גיאורגיה", על אחד ההרים, עשרים מטרים גובהה, בידה האחת חרב ובידה השנייה גפן, והיא עשויה מתכת ועירומה.
"אם תקרא גיאורגי חצי קהל יסתובב", אומר דויד, הברמן. "זה על שם הפטרון של שלנו, סנט ג'ורג' (שפסלו בזהב ניצב על העמוד בככר השחרור). הוא היה לוחם גדול. תמיד חיינו על החרב. זה בגלל המיקום. בין הים השחור לים הכספי בואך מאסיה לאירואסיה הצפונית. כולם רצו את גיאורגיה לעצמם. הביזנטים. הערבים. המונגולים. הסלג'וקים". דויד זה השם השני הכי נפוץ, כך הוא אומר ומושיט את היד לשלום.
Zuastan bar – catholicos st.
מלון גראנד פאלאס טביליסי
בשדרה המרכזית והגאה "שוטה רוסטובלי"(רוסטובלי הוא קצת כמו פושקין, רק הרבה יותר עתיק, הוא גדול המשוררים הגיאורגים לדורותיהם וכתב במאות ה-12-13 את "האביר בעור הנמר"), אפשר כי אתה עובר בין פריז ובין שטוקהולם וכנסיות ביזנטיות ומגדלים של זכוכית ושוק רוכלים שמזכיר את שוק הימאים בעיר התחתית או את השוק בקייב, על יד הקרקס. רק מעט קבצניות מהעבר מזכירות לך מה היה לפני גורבצ'וב. לפני הפריסטרוייקה. מאחורי חומה של ברזל.
בקצה, מצד ימין, בצד של הנהר, נמצאת שכונת מרטווילי, ואם לא היית יודע אפשר היה לחשוב שאתה בשפילד ווטפרד או גלאזגו. כאן שמות הברים "הגלגל" או ה"פרסה" וכל השלטים מהאי הבריטי וכל הברים עץ. אני נכנס לאחד ושותה "גיאורגיה קראפט" קטיפתית ויקרה והברמן יעבוד כאן עד שיסיים את חוק לימודי המשפט וישוב אל עיר מולדתו. "זו שכונה זקנה. אם הייתי צעיר הייתי גר במרכז, ליד ככר החופש. כאן יעברו, ישתו בירה, יראו כדורגל וילכו לישון".
 Wheels irish pub – akhvlediani st. 16
בדרך חזרה שוק פרחים על קרן רחוב תחת גן. איש זקן, סיגריה קבועה בפיו ואצבעותיו קשות כאילו רק שושנים הוא מוכר, כמה מוכרות, עבות בשר ומסורות, לוקחות את חלקן במסורת וביופי ובריח המהמם החזק מכל בושם.
מלון גראנד פאלאס טביליסי
אני מוריד שווארמה ויורד אל הגשר והמצודה הענקית גלויה ומוארת והנהר קר ומלוכלך ואני תוהה אם מספיק מים יש לו כדי לדאוג לעיר הגדלה והולכת. נעים. תייר יפני מקים מצלמה על חצובה ומצלם. זה באמת כל כך יפה. אני לא יכול להאשים אותו. צבע השקיעה שוב כגון הקרחונים. קר. חודר. עמוק.
"יש גל של תרגומים נוראיים," אומר דויד כשאני מופיע שוב בזואסטן ולצדו ברמנית יפהפייה שמהר מתגלה כי אינה גיאורגית. הברמן האחר צועק לה בגיאורגית פעם בכמה זמן וכולם צוחקים. לשניהם זקנים עבותים וגוף רזה ופנים מאוד מקומיות טיפוסיות. "הם מדפיסים מה שאנשים רוצים לקרוא. בלי שום טעם ספרותי ואם אתה קורא את המקור אתה לא יכול לזהות שזה אותו הספר. זה נורא. יש להם גם עיתונים ודפוס ותחנות טלוויזיה." הוא מגיש לי בירה "ארגו" אחרי הוויסקי של אתמול. "היא הייתה גיאורגית, כלומר לא היא, אבל הגיאורגים נחשבים לצאצאיה של מדיאה, ולכאן בא יאסון לחפש את גיזת הזהב. ארגו זה שם הספינה עליה בא, עד קצה הים השחור," הוא מספר את משמעות שם הבירה. הזואסטן מתמלא. איזה דור מגדלת גיאורגיה השמחה, הפורחת, נטולת העכבות, חפצת החיים, החופשייה, המודעת.


כל הזכויות שמורות ל" עתון הארץ"


http://www.haaretz.co.il/food/drinks/.premium-1.4161036

קאחתי - הטוסקנה של גיאורגיה המלצות ממלון גראנד פאלאס טביליסי



טבע, היסטוריה, אוכל והרבה יין בממלכת היין של גיאורגיה טיולי יום 

















יום 1 - הגעה לסירנארי

אל סירנארי (Sighnaghi) הגעתי לאחר כ-10 ימים של טרקים מפרכים אך מתגמלים בקזבגי ובמסטיה.
נשאר לי זמן עד הטיסה לארץ ומזג האוויר בהרים התחיל להשתגע ורציתי ללכת לנוח כמה ימים עד הטיסה.
הגעתי במרטרושקה מתחנת סאמגורי בטביליסי (כשעה וחצי נסיעה). יורדים בתחנה האחרונה. בתחנה קופצים עליך נציגים של כל ה-guest house-ים. הלכתי ל-"נאטו ולאדו" בשל סיפור הדרך של איילה ודן (בקישורים)

לאחר נסיעה של 2 דקות הגענו ל-guest house, אמא של נאטו (מאנאנה) ישרה קיבלה אותנו במרפסת שמש מוקפת גפנים לפי מיטב המסורת הגיאורגית עם שולחן ערוך עם לחם גיאורגי, חמאה, ריבה וכמה סוגי יין וצ'אצה! נאטו ובעלה דוברים אנגלית מצוין ולמרות שמדובר בעסק יש הרגשה אמיתית של הכנסת אורחים גיאורגית ונדיבה מכל הלב לכל אורך השהות.

סירנרי יושבת על גבעה שחולשת על כל הסביבה, מוקפת בהרים ירוקים וכרמים. היא עברה שיפוץ ושחזור מאסיבי בסביבות 2007. בתי האבן והסמטאות הצרות שלה יחד עם המיקום שלה בלב ממלכת היין והכרמים הופכים אותה ליעד תיירותי בפני עצמו.

לאחר שאכלנו קצת יצאנו לסיור קצרצר (כשעה פלוס) בסמטאות העיר ועל החומה ומגדלי השמירה של העיר.. בערב יצאנו לאחת המסעדות מיני רבות שיש בעיירה. מומלץ גם לאכול ארוחת ערב באחד הערבים בגסטהאוס.




יום 2 - שמורת טבע לגודחי

שמורת הטבע לגודחי (Lagodekhi National Reserve)ממוקמת למרגלות הרי הקוווקז הינה השמורה הגדול בקאחתי. בשמורה יערות שמגיעים לגובה של 2500 מטר, מפלים ואגם מרשים. יש גם איזשהו טרק של 3 ימים שאפשר לעשות.

לאחר ארוחת בוקר בגסט האוס יצאנו לטיול יומי במפל הגדול, יצאנו מהגסט ברכב אחד כשבעה חבר´ה, הנסיעה לתחילת המסלול לוקחת כשעה, עולים במעלה הנחל עד שמגיעים למפל ואגם. הנוף יפה בקנה מידה ישראלי (אין מה להשוות לטרקים בקווקז הגבוה). סה״כ הליכה הלוך חזור 4 שעות בערך, הרכב מחכה בנקודת הסיום שהיא גם נקודת ההתחלה.

בערב, נשארנו בגסט האוס, ואלרי בעלה של נאטו ושתי הבנות שרו לנו שירי עם תוך נגינה על בנדורי וגיטרה, על השולחנות עמדו קנקני יין שמולאו מחדש כל הפעם. לא מדובר בחוויה הכי אוטנתית אבל הכנסת האורחים היא נדיבה ולבבית מאוד בהשוואה לגסטהאוסים במסטיה ובקזבק.







יום 3- המנזרים החצובים בדוד גארז'ה

על הגבול עם אזרביג'אן, קומפלקס המנזרים העתיקים של דויד ג'רג'ה (Davit Gareja) הוא אחד מהאתרים ההיסטורים יוצאי הדופן של גיאורגיה. הקומפלקס הוקם במאה ה-6 לספירה על ידי הנזיר דויד גרג'ה אשר היה אחד מה-13 שהביאו את הנצרות לגיאורגיה. הקומפלקס מורכב מכ-15 מנזרים פוזרים בנוף "ירחי" סמי-מדברי. הביקור מתרכז בשני מנזרים ומשכו כשעתיים-שלוש. על פי ה-Lonely planet זהו אחד מאתרי ה-must see בגיאורגיה.

יצאנו מהגסט האוס בשני רכבים שנאטו ארגנה, רכב אחד הייתה קבוצה שעלו עם המוצ'ילות כדי שבסוף הטיול יקפיצו אותם חזרה לטבליסי והרכב שלנו. לאט לאט הנוף הירוק וההררי של שמזוהה כל כך עם גיאורגיה הופך בהדרגה לנוף מדברי, בדרך עוצרים בשני אגמים קטנים באמצע הדרך.

השביל מעגלי ומתחיל מטיפוס על הרכס (לבוא עם נעליים מתאימות) וכולל בין השאר: ביקור בכנסיות החצובות בסלע, מגורי הנזירים, מערות עם ציורי קיר עתיקים, תצפית מעולה למרחבים של אזרביג´אן (יש כאלו שהלכו גם לדבר עם החיילים האזרים במעבר הגבול

חזרה כאמור עד הרכב שמחכה בנקודת הגעה.




יום 4 - בציר ענבים, וסעודה גיאורגית

היום האחרון, נשארנו עוד יום מכיוון שנאטו ארגנה בציר בכפר שלה ובעקבות סיפור הדרך של דן ואיילה חשבתי שכדאי להשאר ואכן זה היה אחד מה-highlight-ים בחלק זה של הטיול.

יצאנו בבוקר כל דרי ה-guest house אל הכפר של נאטו כחצי שעה נסיעה ״לעזור״ בבציר הענבים בכרם הפרטי שלה. לאחר מכן הולכים ליקב שלה בבית בכפר עם השלל, מועכים את הענבים ומכניסים אותם לבורות תסיסה בתהליך שנראה שלא השתנה מאות שנים. על הדרך גם הראו לנו גם איך מכינים צ´ורצ´חלות.

בזמן שאנחנו עובדים במקביל בני המשפחה מקימים מדורה, צולים בשר על האש ועורכים שולחן עמוס בלחמים, סלטים והרבה הרבה יין. הסעודה נמשכת זמן לא מבוטל במהלכה נישאים נאומים כמיטב המסורת הגיאורגית בליווי מוזיקה וריקודים... לאחר קצת יותר מארבע שעות חוזרים חזרה לסירנרי מלאים ורווים.

למחרת יצאנו במרטרושקה הראשונה חזרה לטבליסי, בערב הייתה טיסה הביתה.




סיכום, דרכי תקשורת והגעה

לסיכום, אופציה מעולה למי שרוצה להרגע ולהנות מאירוח טוב בימים האחרונים לפני החזרה לארץ או מקום להיות בו כשמזג האוויר מתחיל להשתגע אך גם יעד שווה בפני עצמו.

אופציות נוספות באיזור שלא ניסיתי: סיור ועימות ביקבי האיזור (יוצאים ברכב ועוברים בין יקבים), רכיבה על סוסים בלגודחי (מומלץ לבעלי נסיון עם סוסים...)

דוא"ל: natolado@gmail.com
טלפון/ווטסאפ: 995-599-2129-88+
כתובת: רחוב פירוסמאני (Pirosmani) מס' 5, סירנרי.
תחבורה ציבורית: מרשוטקה מתחנת סאמגורי (Samgori) בעלות 6 לארי, שעה וחצי נסיעה.
(אפשר לתאם גם עם נאטו איסוף מטביליסי שכולל טיול יום לדויד גארז'ה)

טיפים

  • להתקשר מראש כדי לשריין מקום, לטעום את הענבים במרפסת שבטעם של מנגו.
  • אוכל: לנסות להזמין במסעדה חינקלי פטריות, למי שנמאס מחצ'אפורי גבינה להזמין לוביאני (מילוי שעועית טעים).
  • מתנה מרשימה הביתה: לקנות יין Saparavi Kindzmarauli (בא במין בקבוק חימר כזה)